Kezdje el gyermekénél időben a fogszabályozást!

Tudta, hogy a felnőttkori fogszabályozáshoz sokszor van szükség foghúzásra?

Ha túl sok a fog és kevés a hely, helyet kell teremteni…

Az emberi arc, az állcsontok fejlődése 18-20 éves korban befejeződik. Ha történetesen széles fogakat és keskeny állcsontot örököltünk szüleinktől, előfordulhat, hogy szép gyöngyfogsor helyett “japán metro” effektus alakul ki: a sok fog kis helyen is elfér, ám kissé zsúfolódniuk kell. Ezt fogtorlódásnak, vagy kusza fogaknak nevezzük. Leggyakoribb a szemfogak kiszorulása a fogsor ívéből – mint ahogy a képen is látszik, ezt néhányan “vámpírfognak” is szokták titulálni…

 

fogszab_orlodas

Tudta, hogy a felnőttkori fogszabályozáshoz sokszor van szükség foghúzásra?

SÚLYOS TÉVHIT: “Minek kínozzam a gyereket kivehető fogszabályzóval, majd ha felnőtt lesz, ráér majd akkor szabályoztatni, hiszen már olyan modern technikák vannak!”

 

Valóban. Sok cikk és weboldal ír a felnőttkori fogszabályozás fejlődéséről és ez így is van! Nagyon komoly technikai előrelépések történtek csak az utóbbi kb. 20 évben. Finomabb, rugalmasabb, ügyesebb eszközök vannak forgalomban. Megjelentek a láthatatlan sínes fogszabályozók, amelyek például elképesztő segítséget jelentenek a felnőtt pácienseknek, akik nem szeretnének fémes, gumis fogszabályozóval munkába menni.

 

Használjuk a rugalmas íveket, vannak egészen mini brackettek, megjelentek a mini fogszabályozós implantátumok. Átlátszó és kerámia brackettekkel is mozgathatjuk a fogakat, melyek esztétikusak és viselésük sem kényelmetlen. Ezek könnyítik a fogszabályozó szakorvos munkáját és a páciens életét egyaránt.

 

A fejlődés tehát tagadhatatlan, de mi a helyzet a biológiával? Az emberi csont is más lett az elmúlt 20 évben? A csontlebomlás, felépülés biológiai rendszere vajon megváltozott? Gondolom sejti Ön is a választ: NEM! Az emberi csont ugyanúgy fejlődik, mint 100 éve, a csontlebomlás biológiai törvényei sem változtak meg.

 

HASZNOS HA TUDJA: Az emberi szervezet biológiai, fizikai törvényszerűségei nem változnak! A csont rugalmasan csak gyermekkorban tágítható!

 

Bárhogy digitalizálódunk, bárhogy változnak a fogászati 3D technikák, az emberi biológiai, fizikai törvényszerűségek nem változnak! És miért fontos ezt megérteni?

 

Hát azért, mert bármennyire is előrehaladott a fogszabályozási technológia, a felnőttkori fogszabályozás akkor is elsősorban csak a fogak szabályozásán, azaz a fogak mozgatásán keresztül tud hatni, melynek megvannak a maga biológiai korlátai. Ezzel szemben, a gyermekkori fogszabályozás még képes a csontfejlődésbe beleszólni. 6-10 éves korban a felső fogív még csodálatosan tágítható, és ezzel megelőzhető, hogy olyan fogtorlódás alakuljon ki, mint a fenti képen, mégis jó eséllyel a fogeltávolítást is megúszhatja a gyermek!

 

Előfordulhat, hogy a felnőttkori fogszabályozás során, ha nagyon nincs hely a fogak elrendezésére, akkor adott esetben csak foghúzással, esetleg komoly állcsont műtéttel lehet csak helyet teremteni, míg gyermekkorban, ha nincs elegendő hely, akkor a csontos fogív tágításával megoldható, hogy majd elférjenek a fogak foghúzás nélkül!

Ez óriási különbség!

 

GYERMEKKOR CSAK EGY VAN! A gyermekkori fogszabályozás – helyesebb lenne egyébként csontszabályozásnak, hívni – lehetőségei tehát jóval túlmutatnak a felnőttkori fogszabályozás lehetőségein.

 

Félrevezető tehát az, hogy ha valakinek gyermekkorban nem oldották meg a fogak elrendezését, akkor az majd felnőttkorban pontosan ugyanúgy megoldható. Valóban, ha szerencsés, ha nincs nagy fogívszűkülete, ha nincs nagy harapási eltérése, akkor igen, és szuper lesz, sőt még úgy is marad a kezelés befejezése után is.

 

De sok esetben ez nem valósulhat meg. Vagy csak kompromisszumokkal kezelhető. Például foghúzással, vagy a fogak oldalának elpolírozásával, esetleg úgy, hogy később az eredmény mégsem mutatkozik stabilnak és visszarendeződés indul el.

Hozza el a gyermekét időben

A képen látható gyermeki fogsor nem hozzáértő szemnek akár nem is tűnik annyira súlyos esetnek. Mégis, ha őt nem hozzák el szülei időben, 7-8 éves kora között, akkor súlyos esztétikai és harapási rendellenesség alakulhatott volna ki nála, melyet felnőtt korban csak komoly állcsont orthopédiai műtéttel lehetett volna kezelni.

Gyermek_fogszabalyozas-fogtorlodas

 

 

 

 

 

 

Ennél a gyermeknél majd nem lehet megúszni a felnőtt fogszabályozót sem. Arra is szükség lesz majd az összes maradó fog előbújása után. De addig, amíg a csontok plasztikusan kezelhetőek, komoly állcsont tágításra van lehetőség, így a felnőttkori fogszabályozásra már egy jól előkészített, könnyen és jó eredménnyel kezelhető felnőtt érkezik majd.

 

Fontos tehát, hogy a gyermekkori fogszabályozó nem minden esetben oldhatja meg azt, hogy felnőttkorban majd ne kelljen fogszabályozás. Van szerencsére ilyen is, de szakmai szempontból nem ez a lényeg. Hanem az, hogy kihasználjuk a csontos fejlődés lehetőségeit, időben kezeljük, amennyire csak lehetséges a helyhiányt, hogy mire az összes fog leváltott, a felnőttkori kezelés már gyorsan, lehetőség szerint foghúzás nélkül és kitűnő eredménnyel legyen befejezhető. Az így elért eredmény pedig stabil legyen, és ne kelljen féljünk a visszarendeződéstől.

A gyermekkori fogszabályozás során tehát:

  • nem az a lényeg, hogy biztosan megússzuk majd a felnőttkori fogszabályzót
  • nem az a lényeg, hogy gyorsabb
  • nem az a lényeg hogy olcsóbb
  • az a lényeg, hogy a csontfejlődés csak gyermekkorban irányítható
  • sokkal nagyobb esély arra, hogy a foghúzás elkerülhető
  • könnyebben megoldható például a szemfogak kiszorulása – akár felnőtt kezelés nélkül is
  • időben korrigálható például a mélyharapás, vagy a felső fogak túlzott előre harapása
  • sokkal stabilabb eredmény érhető el felnőttkorra a fogak visszarendeződése nélkül
  • a fogtorlódás időben történő kezelésével megelőzhetjük a torlódott fogak miatt kialakuló fogszuvasodást

Kérjen fogszabályozási állapotfelmérést most!!

Hívjon minket! Méhes Fogászat