Fogtömés  

FogtömésMűanyag? Amalgám? Kerámia? Arany? Napjainkban rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy milyen fogtömést is szeretnénk magunknak. Egyik szempont biztos az ár lesz, azonban ennél sokkal fontosabb lenne a tartóssága, tehát a választott fogtömést vajon mikor kell újra megismételni? Érdemes minél előbb elmenni a fogorvoshoz, mert előfordulhat annak a lehetősége is, hogy már csak a foghúzás segít. Időben történő kezelés esetén a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket és a lyukat betömi a megfelelő anyaggal.

A fogtömés egy olyan művelet, amely során a sérült fogat helyreállítják különböző anyagok fogba helyezésével. A fog tömésére fogszuvasodás vagy valamilyen trauma következtében kerülhet sor. Abban az esetben, ha túl nagy hiány jönne létre és nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, akkor fogművek készítéséhez kell folyamodni.

A tömőanyagok: Ahhoz, hogy egy fogat be lehessen tömni, a felhasználandó anyagoknak a következő paramétereknek kell megfelelniük:

– szilárdságuk legyen olyan, mint a fog,
– nem változtathatják alakjukat,
– színben, transzparenciában a foghoz hasonlóak legyenek,
– a szervezetre nem lehetnek károsak,
– nem oldódhatnak, korrodálódhatnak,
– rossz hő- és elektromos vezetőknek kell lenniük

Alapvetően a fogtömést az határozza meg, hogy hol és mekkora részt kell pótolni, ugyanis egy kisebb terjedelmű üreg esetében könnyebben pótolják amalgámmal, vagy fényre kötő kompozittal, melynek színe az eredeti fogéval azonos lesz. Nagyobb lyuk esetében azonban a pótláshoz inkább inlay-t, betétet készítenek. Ez a tömés sokkal tartósabb, mint az egyszerű tömés, ez akár 10-15 évig is tarthat, míg a tömés azonban gyakran szorul cserére.

A végleges tömőanyag a lehető legközelebb áll a fog tulajdonságaihoz, képlékeny vagy szilárd formában kerülnek a fogba. Képlékeny formában lehet amalgám, cement vagy kompozit, a szilárd formájú pedig inlay.

Az üregalakítás előtt ki kell választani a megfelelő tömőanyagot, ami közvetlen hatással lesz a fogra. Az anyagválasztást befolyásolhatja még a mechanikai és esztétikai elvárás is.

Milyen tömések vannak?

– Amalgám: Körülbelül 150 éve alkalmazzák, tartósnak mondható, ám az egészségre gyakorolt hatásai máig vitatottak. Higany tartalma káros hatással lehet az egészségre.
– Kompozit és cement: Egy keverék, amelyet kompomernek is neveznek, 3-5 évig tart ki.
– Arany: Hátsó fogak töméseként alkalmazható, amely tartóssága akár 15 év is lehet.
– Kerámia: A frontfogak pótlására is alkalmazható, igazodik a fogak természetes színéhez. Tartóssága 10 év körülire tehető.

Amennyiben nem tudja, hogy egy fogtöméshez melyik anyagot válassza, kérjen nyugodtan tanácsot tőlünk, ugyanis mindegyik tömés tartóssága eltérő lehet.

Hívjon minket! Méhes Fogászat