FOGÁSZTI MÍTOSZOK

Tényleg örökölhetők a rossz fogak? A rágógumizás kivált egy fogmosást? Az alma gátolja a fogszuvasodást? Károsak-e a szájvizek? Mennyi ideig mossunk fogat? A fogápolással kapcsolatban számos olyan tévhit tartja magát, amelynek követése fogkárosodást okoz és így rendszeres látogatói lehetünk a fogorvosi rendelőknek. Ismerjük meg a leggyakoribb tévhiteket.

Az erős sikálás egészséges.

Nem! Bár a fogakat valóban súrolni kell, de a túl erős mosás nemcsak a fogakat, hanem a fogínyt is megsértheti, ami ettől visszahúzódik és ez komolyabb problémákhoz is vezethet. Közepes erővel, rendszeresen mossunk fogat.

A rossz fogak örökölhetők.

A hajlam ugyan örökölhető, de nem feltétlenül igaz az, hogy ha a szüleinknek csapnivaló fogaik vannak, akkor nekünk is azok lesznek. Vannak olyan tényezők, amelyek genetikusak, ilyen például a fogíny erőssége és vastagsága vagy a fogak állása. A jó fogakért azonban egyedül mi tehetünk, mégpedig a rendszeres és helyes fogápolással.

Képtalálat a következőre: „brush your teeth”

Fogápolási mítoszok

A rágógumi kiválthatja a fogmosást.

Ez az egyik leggyakoribb tévhit a fogápolással kapcsolatban. Sajnos sokan gondolják úgy, hogy a reggeli vagy akár az esti fogmosást kiválthatják egy mentolos rágóval. Ám a fogkefével nemcsak a fogak között lévő ételmaradékot távolíthatjuk el, hanem tisztíthatjuk az ínyünket és a fogak felszínét is, amit viszont egy rágógumival egyáltalán nem érhetünk el.

Az alma gátolja a fogszuvasodást.

Bár az almának valóban sok jótékony hatása van, ez az állítás mégis hamis. A gyümölcs valóban segít a fogak felszínén lévő baktériumok vagy ételmaradékok eltávolításában, de a fogszuvasodást nem tudja megakadályozni vagy megszüntetni.

A tejfogakat nem kell ápolni.

Sokan gondolják úgy, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, hiszen azok úgyis kipotyognak. Ha azonban nem ápoljuk a tejfogakat, azok gyorsan szuvasodni kezdhetnek, és a rajtuk lévő fogkő károsíthatja a fogínyt. És bár a szuvas tejfog kiesik, a károsodott íny ott marad, ami később komolyabb problémákhoz is vezethet.

Egy perc fogmosás éppen elég.

Nem igaz! Egy perc nagyon kevés idő ahhoz, hogy minden fogat alaposan megtisztítsunk. Fontos, hogy reggel és este egyaránt legalább három percen keresztül mossunk fogat, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a fogak minden oldalát és a fogínyt is alaposan megmossuk.

A dohányzás csak a fogfelszínt színezi el.

Hamis! Aki rendszeresen dohányzik, annak a foga egy idő után elsárgul. A fogak felszínét ugyan polírozással ki lehet fehéríteni, a mélyebb rétegeket azonban nem. A rendszeres dohányzással ráadásul a fogíny állapota is egyre romlik, ami egy idő után ínyproblémákhoz vezethet.

Nem szabad naponta öblögetni.

Az antibakteriális szájvizek, öblögetők mindennapi használata egyáltalán nem káros, sőt inkább jó hatással van a fogakra és az ínyre. Az öblögetők rendszeres használata gátolja a fogkő kialakulását, elűzi a baktériumokat, erősíti a fogínyt és gondoskodik a friss leheletről.

Hívjon minket! Méhes Fogászat