Felnőttkori fogszabályzás

 

Nagyon sok felnőtt gondolja zavaró tényezőnek a fogszabályozást felnőtt korban, azonban vannak olyan megoldások, amelyek a felnőttkori fogszabályozást kényelmessé teszik. A felnőttkori fogszabályozás fix, rögzített fogszabályozó készülékkel történik minden esetben. Azonban a megkezdése előtt a különböző fogászati problémákat – mely pl.: fogszuvasodás, fogínygyulladás – meg kell szüntetni. Felnőtt korban a kezelés lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó készülékkel történik, így az időtartam 1-2 év lehet.

Azonban a fogszabályozó segíti:

– a tiszta beszéd kialakulását
– megszűnnek a rágási nehézségek, amelyek akár addig emésztési problémákhoz is vezethettek,
– az állkapocsízület nem károsodik tovább
– megfelelően tisztítható a szabályozott fogsor
– magabiztosság kialakulása

A következő speciális felnőttkori kezelések alakíthatók ki a fogszabályozással:

– fogpótlás elkészítését elősegítő kezelések
– fogágy betegség miatt elmozdult fogak visszarendezése
– állcsont deformitások miatti sebészi- fogszabályozó kezelések
– állkapocs ízületi diszfunkció kezelése
– esztétikai beavatkozások

Fogszabályozó típusok, készülékek:

– Hagyományos fogszabályozó készülékek
– Modern fogszabályozó készülékek
– Láthatatlan fogszabályozó készülékek
– Minicsavarok, miniimplantátumok
– Retenciós sínek

A kezelések megkezdése előtt a meglévő fogpótlásokat is ellenőrizni kell, hiszen nagyon fontos a fogpótlások megfelelő stabilitása, valamint a korona esetében a fogcsonknak egészségesek kell lennie.

40 éves kor körül gyakori a fogágy pusztulása, így a fogszabályzás előtt szintén meg kell kezdeni a károsodott fogágy kezelését, ugyanis akár a fogszabályzó tovább is pusztíthatja a csontállományt.

Aki azon aggódik, hogy meddig lehet fogakat szabályozni, megnyugtatjuk, életünk végéig lehetséges. Előnyösebb minél fiatalabb korban elkezdeni, de sosincs késő!

Fontos tudnivaló, hogy a torlódott, csámpás fogakon sokkal könnyebben felhalmozódnak a lepedékek és a fogkő, amely nagyobb veszélyt jelent, hiszen könnyebben kialakul a fogágy pusztulása vagy a fogszuvasodás. Továbbá a fogszabályzó alapos ápolást igényel, a fogmosása is tovább tart, mint egy normál fogmosás.

Sajnos a kezelés is okozhat kellemetlenséget, mint például a felhelyezés után jelentkező szájnyálkahártya kisebesedése, amely egy hét után múlik el, és bizony a fogszabályozó okozhatja. A probléma megszűntethető védőviaszokkal vagy ecsetelőkkel. Továbbá előfordulhat, hogy a fogszabályzó a fogakat mozgatja, ami ráharapási érzékenységgel járhat. Ez a probléma 3-4 nap alatt szűnik meg.

Veszélyek

A fogakat a fogszabályzó készülék nem károsítja. A készülék eltávolításakor a fogzománc sem sérül, a ragasztórendszerek fejlesztésének köszönhetően. Amennyiben a készüléket nem tisztítjuk rendszeresen ínygyulladást, fogszuvasodást okozhat. A kezelés során nagyon fontos a rendszeres kontroll. Ha elhalasztjuk a kontroll vizsgálatokat, akár nem kívánt irányba is mozdulhat a fog, valamint a kezelés is könnyedén elnyúlhat. Továbbá feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, amennyiben elhanyagoljuk, további károkat is okozhatunk vele, ugyanis a helyükre igazított fogak akár vissza is vándorolhatnak. A felnőttek esetében is teljes mértékben megéri az áldozat, hiszen a fogszabályozás után egy egészséges, rendezett, harmonikus mosoly néz vissza a tükörből.

Hívjon minket! Méhes Fogászat