Általános fogászati szolgáltatások

 

Mielőtt elmegyünk kiválasztott fogorvosunkhoz, legyünk tisztában azzal, hogy melyik fogászati rendelő lenne a megfelelő számunkra, hol látnak el bennünket. Érdemes az után is érdeklődni, hogy milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a társadalombiztosításunk keretein belül. Ugyanis a társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető fogászati ellátásokat azon a helyen lehet igénybe venni, amely a lakóhelyünk szerinti terület ellátására kötelezett. Az általános fogászaton az ellátások beutaló nélkül igénybe vehetők.

Fogászati szűrővizsgálatok során:

– a maxillo-facialis és a szájüreg tájék stomatológiai vizsgálata keretében az arc és az állcsontok szemrevételezése
– nyelv, ajkak, szájüreg nyálkahártyájának szemrevételezése
– nyálmirigyek, környéki nyirokcsomók megtapintása
– szuvas, tömött, hiányzó fogak, valamint a fogpótlások jelenlétének vizsgálata és megállapítása
– fogágy megtekintése, fogágygyulladás, ínygyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása
– szájhigiéne megfigyelése, lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása
– gyermekek esetében a fog- és állcsont-rendellenességek szemrevételezése

A fogászati alapellátást nyújtó fogorvos feladata a fogászati szűrővizsgálat. Az ellátásra jelentkezett páciensnél el kell végeznie ezt a szűrővizsgálatot, függetlenül a fogászati ellátás igénybevételének okától. Fogászati szakellátás esetében a szűrővizsgálatot az ellátást nyújtó szakorvos végzi el. Általános fogászati szolgáltatások

A fogorvos a szűrővizsgálatok megtörténtét egy nyomtatvány kitöltésével igazolja azzal, hogy a szűrővizsgálatok elvégzésének igazolására jogosult minden fogorvos, valamint a magánpraxist folytató fogorvos is. Amennyiben a beteg részt vett az időszakos fogászati szűrővizsgálatokon, a fogászati ellátások térítési díját 15%-al csökkenteni kell.

A fogászati ellátások közül a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult beteg csak a fogászati sürgősségi ellátásra jogosult tb támogatással.

A fogászati ellátások igénybevételére vonatkozó részletes szabályokat megtaláljuk, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról szóló 48/1997. (XII. 17.) NM rendeletben, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 10. §, 12. § 18. § (9) (11), 21. § (1)-(2) 23. § a) c) 24. § (3), 29. § (4) 38/B. § 68/B. § 70. § (1) c), (2), (5), 72.§ szakaszaiban, valamint a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben.

Közgyógyellátott és 60 év felett a fogászati ellátás

Az idősödés bizony gyakori velejárója a fogak pótlása, ám ezek kedvezményesen járnak, valamint indokolt esetben a közgyógyellátottaknak ingyenes.

61 év felett teljes körű alap- és szakellátás van ingyen, azonban a technikai költségeket, amelyek a kezelés során felmerülhetnek, ki kell fizetni. Ilyen pl.: a fogtechnikus munkadíja, vagy a beépített fogpótlások ára. A kivehető protéziseket az országos egészségbiztosítási Pénztár 50%-ban támogatja, valamint a rögzített fogpótlások árának is a felét kell fizetnie (ha a gyulladásos góckutatást követően kihúzzák a fogát) a 60 év feletti, közgyógyellátásra nem jogosult betegnek.

A közgyógyellátottaknak korától függetlenül ingyenesen jár a teljes körű fogászati ellátás, valamint a fogpótlás minden fajtáját 100%-ban támogatják. Amennyiben a páciensnek a góckeresés során kihúzzák a fogát, akkor a hiányzó fog pótlása, amely akár kivehető, akár rögzített fogpótlásként fog elkészülni, ingyenes lesz a számára.

Az OEP által finanszírozott fogorvosi kezeléseket csak az OEP-pel szerződött fogorvosnál lehet igénybe venni, akiket a körzeti szakorvosi rendelőkben lehet felkeresni. Minden településen, valamint a fővárosi kerületekben is vannak alapellátó szolgáltatók, amelyeknek területi ellátási kötelezettségük van, akik a körzeti fogorvosok. Amennyiben a beteg nem egy körzeti fogorvoshoz megy, hanem más OEP szerződéssel rendelkező fogorvoshoz, akkor is ingyenes ellátásban részesül.

Hívjon minket! Méhes Fogászat