Édesítőszerek fogászati vonatkozásai

A finomított ételek századát éljük. Finomított liszt, finomított cukor, kalóriadús készételek. Azonban az agyoncukrozott élelmiszertrend ellensúlyozására egy másik irányzat térhódítása is megfigyelhető az élelmiszeriparban: a fogyasztók tájékozottsága és az egyre növekvő cukorérzékenység miatt, mind több olyan élelmiszer …

A cukor hatása a fogak egészségi állapotára

A legtöbbünk tisztában van azzal, hogy a cukor fogyasztása káros az egészségre. A túlzott cukorfogyasztás okozta betegségeken túl (elhízás, szívinfarktus, cukorbetegség és szövődményei, májkárosodás, érrendszeri megbetegedések stb.) a cukros ételek fogyasztása összefüggésben áll a caries, vagyis a fogszuvasodás kialakulásával …

ÚJÉVI FOGADALOM? NÉHÁNY TIPP!

Jövőre 20 kilót fogok fogyni, egészségesen élek, nem, vagy sokkal kevesebb alkoholt iszom majd – az ilyen és hasonló újévi fogadalmak lassan kimennek a divatból, mert megvalósíthatatlanok. Miért is van ez? Leginkább azért, mert ezek nem tervek, inkább lilás álmok az ideális, tökéletes énünkről, amit majd holnaptól megvalósítunk… …

Miért fájhat fogtömés után a fogam? – 2. rész

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely hol tompább, hol erősebb, majd ráharapásra vagy melegre való fájdalom jelentkezik: Nagy szuvasodások esetén előfordulhat, hogy már a fogideg kamrába is jutnak baktériumok, melyek a fogideg elhalás felé viszik el a folyamatot. A fogideg elhalása történhet lassan, szinte tünetmentesen. A …

Miért fájhat fogtömés után a fogam? – 1. rész

Ha Ön ebben a cipőben jár, ez valóban kellemetlen érzés. Dühösség, csalódottság és értetlenség kísérheti, ha a fogorvosnál eltöltött “kellemes” félórák után este vagy másnap fogfájásunk támad az érintett területen. A fájdalmat sajnos így, a blogon keresztül nehéz enyhíteni, de a csalódottságot talán tompíthatja …

GÓC – A rejtőzködő ellenség

A góc kijelentés mindig kételyekkel korbácsolja fel a kíváncsiságunkat, miközben háziorvosunk közli, hogy a megemelkedett fehérvérsejt számunk a referencia érték feletti tartományt érinti. A góc alatt egy rejtett, élettani szempontból viszont igen fontos „képződményt” értünk, amely károsan hat egészségünkre, és a szervezet …

NASSOLÁS HELYET FOGYASSZON INKÁBB CSOKIT!!

Általában az a vélekedés, hogy a csokoládé az egyik legártalmasabb dolog a fogaink egészsége szempontjából. Azonban mi jó szívvel ajánlunk Önnek az étkezések után 1-2 szelet jó minőségű étcsokoládét. A fogszuvasodást olyan baktériumok okozzák, amelyek cukorból savas terméket állítanak elő, ezáltal roncsolják a fogfelszínt. …

FOGÁSZTI MÍTOSZOK

Tényleg örökölhetők a rossz fogak? A rágógumizás kivált egy fogmosást? Az alma gátolja a fogszuvasodást? Károsak-e a szájvizek? Mennyi ideig mossunk fogat? A fogápolással kapcsolatban számos olyan tévhit tartja magát, amelynek követése fogkárosodást okoz és így rendszeres látogatói lehetünk a fogorvosi rendelőknek. Ismerjük …

Visszafordíthatatlanul károsítják a zománcot a szénsavas üdítők

Semmivel sem jobbak a fogaknak a diétás szénsavas üdítőitalok, mint cukros társaik. Az üdítő típusától függetlenül, nagy mennyiségben ugyanolyan zománc-eróziót okoznak, számos esetben visszafordíthatatlan károsodást eredményezve. Az üdítőitalok fogyasztásából származó károsodások száma az utóbbi 25 évben drasztikusan …

A fogkő komoly betegségek indikátora lehet

A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása. A fogkő döntően hat a szájhigiéniára A fogkövet, vagyis a dentális plakkot a fogak felszínén megtapadó baktériumok …